Kerst in Paraguay
Door: Reintje
Blijf op de hoogte en volg Harry en Reintje
24 December 2024 | Paraguay, San Bernardino
Bienvenido,
Hoewel ik nog steeds een beetje worstel met mijn inspiratie heb ik de laptop weer op schoot gezet om jullie verslag te doen van ons leven hier in Paraguay. Bedankt voor de positieve feedback en de waardering van jullie voor mijn blog!
Afgelopen vrijdag zijn we opnieuw verhuisd omdat we van 21 december tot 2 januari niet in ons eigen huurhuis konden blijven. Dit is een wat kleiner huis maar van alle gemakken voorzien. Ook hebben we weer een zwembad op het terrein wat in deze hitte toch erg prettig is. In Nederland gingen we altijd tweede kerstdag naar de sauna en nu zitten we dag en nacht in de sauna. Het is nog steeds wennen maar het mag de pret niet drukken voor de komende feestdagen.
Kerst wordt hier groots gevierd en is een unieke mix van christelijke tradities en lokale gebruiken. Centraal in de Paraguayaanse kersttraditie staan de kerststallen, die met lokale ambachten en bloemen worden versierd. Straten, pleinen en huizen worden tevens versierd met kleurrijke lichtjes en decoraties en overal langs de weg zie je kerstbomen staan. Ze zijn gemaakt van allerhande materialen en versierd met traditionele ornamenten maar ook met lokaal fruit of handgemaakte decoraties. Vlakbij San Ber staat de grootste kerststal van Paraguay met meer dan 300 beelden en die moesten we natuurlijk bezoeken (zie foto’s). We konden het eerst niet vinden en toen we de weg vroegen kwamen we ook niet veel verder. De vrouw die het ons geprobeerd had uit te leggen kwam onze kant oplopen en bood aan om mee te rijden zodat ze ons de weg kon wijzen. Dit is nou de vriendelijkheid van de Paraguayaan! Nadat we het hadden gevonden hebben we haar keurig terug gebracht met de auto. Het gesprek ging in het Spaans en hoewel het nog lang niet vlekkeloos ging begrepen we elkaar wel :)
Het belangrijkste tijdstip met kerstmis is hier kerstavond. Iedereen gaat naar de kerstmis en daarna wordt er gefeest met veel eten en drinken en niet te vergeten het vuurwerk. Eerste kerstdag is dan een samenzijn met familie. Aan de drukte bij de supermarkten te zien, wordt er hier ook veel ingeslagen voor het kerstdiner. Tweede kerstdag is hier geen feestdag en gaan de meeste mensen weer aan het werk.
De vuurwerk verkoop is niet gebonden aan regels en je mag altijd vuurwerk afsteken. Ondanks de vrijheid die de mensen hier hebben met vuurwerk is er geen overlast. We horen zo nu en dan wat geknal maar we zien geen groepen jongeren die de straten onveilig maken. Er wordt wel aangeraden om je huisdieren binnen te houden tijdens kerstavond maar winkeliers hoeven hier niet hun glazen puien dicht te timmeren voor het geval dat… Regeltjes zijn hier niet noodzakelijk zoals ze ons in Nederland altijd vertellen.
Hoewel ze in Paraguay geen Sinterklaas vieren hebben ze hier wel de traditie dat kinderen op 5 januari hun schoenen met hooi buiten zetten in de hoop op cadeautjes van de Drie Koningen. Omdat ik me soms weer helemaal kind voel ga ik het komend jaar uitproberen… wie weet krijg ik een cadeautje.
Rest ons nog om iedereen Feliz Navidad en Próspero Año Nuevo te wensen!
Hasta luego,
Harry en Reintje
24 December 2024 - 09:20
Marjanne Laeven:
Goede Paragyuaanse Kerstdagen gewenst, Reintje en Harry. En dank voor de mooie en inspirerende kerstblog.
25 December 2024 - 10:59
Floortje:
Fijne feestdagen daar! Wel bijzonder dat in veel landen kerstavond het belangrijkste is van kerst. Dat is in NL toch wat anders. Lijkt me toch wennen, kerst vieren in de hitte. En wij hier maar hopen op sneeuw, maar dat gaat hem vast niet worden [e-1f609].
Knuffel voor jullie
Sander en Floortje